ART-Athina 2019: Φίλιππος Φωτιάδης – Συμμετοχή «αγκάθι – κartάλος»

Facebooktwitterrssinstagram

Art Athina 2019

Η Αίθουσα Τέχνης «αγκάθι  κartάλος», όπως κάθε χρόνο,
συμμετέχει και φέτος στη Διεθνή Συνάντηση Τέχνης ARTATHINA
που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειον Μέγαρο
παρουσιάζοντας ατομική έκθεση ζωγραφικής του

Φίλιππου Φωτιάδη

με τίτλο

IΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ
FLAT STORIES

Η  24η Art Athina θα διεξαχθεί στο Ζάππειον Μέγαρο,
από το Σάββατο 14 έως την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019,
ώρες λειτουργίας 12:00 – 21:00


ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

του Φίλιππου Φωτιάδη

Εκείνον εκεί. Δυσκολεύεσαι να τον τοποθετήσεις. Είναι ο αιώνιος φοιτητής; ή μήπως ο επαναστάτης γιος κάποιου επιχειρηματία; Που περιφρόνησε -προσωρινά– τις οικογενειακές παροχές για έναν έρωτα. Ή να είναι το κλεφτρόνι που τρύπωσε προχθές μεσημεριάτικα στης κυρίας Ντίνας από κάτω; Αυτή, στη στάση, με τις μπούκλες και τον σκύλο; Κάτι τρέχει. Ο απατημένος σύζυγος, o μάστορας – φαίνεται από το βαλιτσάκι με τα εργαλεία- ανυποψίαστος. Αν και θυμωμένος. Θα τα έχει βάλει με το αφεντικό του. Για τα ένσημα. Συντηρεί ασανσέρ. Ή κάτι τέτοιο. Κι ο κοντός με τις τιράντες, ο φωνακλάς, πάλι έχασε στο λότο; Ή δεν τον άφησε καν η γυναίκα του να παίξει. Δεν έχουν παιδιά. Σίγουρα δεν έχουν. Εκείνη φέρνει τα λεφτά. Τρία μικρά διαμερίσματα στο κέντρο. Airbnb. Διάσπαρτοι στα μπαλκόνια αξύριστοι άνεργοι τριαντάρηδες, συνταξιούχοι με σώβρακα, φανέλες και κοιλιές, και δημόσιοι υπάλληλοι σε αργία επ’ αόριστο. Kουρασμένες μανάδες, στα πεζοδρόμια, σέρνουν καρότσια για τη λαϊκή και παιδιά που δεν πήγαν κατασκήνωση φέτος. Κι άλλοι βιαστικοί προς σημαντικές δουλειές. Να προλάβουν: τον μπακάλη, την εφορία, το ραντεβού. Κάτι. Μάλλον ασήμαντο. Στο λεωφορείο, στο μετρό, ανέκφραστα πρόσωπα. Χείλια με κατεβασμένες άκρες, ή μικρές ρυτίδες γύρω από τα μάτια. Κι όμως, κάποια βλέμματα εμφανώς χαρούμενα. Ή άραγε πονηρά; Θα την ρίξει μέχρι το βράδυ κι ύστερα θα την παρατήσει. Πιθανότατα. Ίσως εκείνη να τον παρατήσει. Είναι αρραβωνιασμένη. Κοστούμια. Στελέχη ή τραπεζικοί υπάλληλοι, ιδρωμένοι μιλούν στα κινητά. Σημαντικές υποθέσεις προφανώς. Δε σε αφορούν. Αυτοί, είναι οι άλλοι. Κάποιοι άλλοι. Ή μήπως είναι εσύ. Όλοι πάντως, ή σχεδόν όλοι, κοιμούνται και ξυπνούν σε κουτάκια στοιβαγμένα το ένα πάνω από το άλλο, ο ένας κάτω από τον άλλο, στην ηλιόλουστη πόλη που προχωράει και δεν σταματάει. Δίπλα σου, εκείνοι που μόνο τους ακούς. Να διαφωνούν, να μαλώνουν, να βρίζονται. Ενίοτε να πετάνε αντικείμενα στον τοίχο της κουζίνας σου, από την άλλη πλευρά. Και τα χοροπηδητά παιδικά βήματα στο ταβάνι. Κλάματα όταν αρνούνται να πάνε για ύπνο, γέλια όταν περιμένουν παγωτό. Φάλτσα χαρούμενα τραγούδια από το μπαλκόνι. Καθημερινές, επίπεδες, μικροϊστορίες. Και κάθε τόσο, ανάμεσα στην τσιμεντένια μονοτονία, συναντάς κολλημένες ή βαμμένες ζωηρές διαμαρτυρίες, ευχές ή υποσχέσεις. Συλλογικά μηνύματα. Δυσκολεύεσαι να προσδιορίσεις αν απευθύνονται σε σένα ή σ’ αυτούς. Κάλεσμα για κάτι καλύτερο. Πάντα υπάρχει κάτι άλλο, καλύτερο. Για τον καθένα. Κι όταν επιτέλους βραδιάσει, κι ανοίξεις την μπύρα σου στο στενό σου μπαλκόνι, ξέρεις: κάποιος από απέναντι σε κοιτάζει. Σε περιεργάζεται. Σίγουρα σκαρφίζεται ιστορίες για τη δική σου ζωή.


Ενδεικτικό έργο καλλιτέχνη
Δενδρόσπιτο / tree house

Δενδρόσπιτο / tree house

Πληροφορίες έργου

Τίτλος: Δενδρόσπιτο / tree house (2019)
Είδος: μικτή τεχνική / mixed media
Διαστάσεις: 43 x 116 cm

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ 

Ο Φίλιππος Φωτιάδης είναι αρχιτέκτονας, ιδρυτικό μέλος του δημιουργικού γραφείου we design με έδρα την Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική και καλές τέχνες στις ΗΠΑ, στο Rhode Island School of Design και στο Harvard Graduate School of Design. Παράλληλα με την αρχιτεκτονική ασχολείται με τη ζωγραφική και την εικονογράφηση. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Αθήνα, στις γκαλερί αγκάθι-κartάλος, Μαρτίνος και Ζουμπουλάκη και έχει εικονογραφήσει για το θέατρο, για βιτρίνες καταστημάτων, για παιδικά βιβλία.


BIO

PHILIPPOS PHOTIADIS

Philippos Photiadis is a founding member of the creative studio ‘we design‘ based in Athens. He studied architecture and fine arts at the Rhode Island School of Design and at Harvard Graduate School of Design. Alongside his practice as an architect he has been involved in art and illustration. He has participated in numerous group and solo art exhibitions in Athens, at the galleries agathi-kartalos, Martinos and Zoumboulakis and has created Illustrations for the theater, for storefronts, for children’s books.

www.philphot.gr

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η ωραιοποίηση του ανθρώπινου φασισμού απέναντι στη φύση είναι το θέμα της performance «Μαυράδι» της Κλεοπάτρας Χαρίτου.

Μια γυναίκα στέκεται ανεβασμένη πάνω σ’ ένα σκαλί, φορά ένα αυτοσχέδιο φόρεμα από πλαστικό (σαν αυτό της φωτογραφίας), με χέρια ανοιχτά σαν κλαριά. Σαν δέντρο. Το πρόσωπό της είναι καλυμμένο από άργιλο. Ξηρασία.
Τριγύρω της υπάρχουν λουλούδια φτιαγμένα από το ίδιο πλαστικό.
Στα πλάγια υπάρχουν 4 ανεμιστήρες. Όλα ανεμίζουν. Το θρόϊσμα που παράγει ο αέρας είναι βασικό στοιχείο.
Η γυναίκα παραμένει ακίνητη αλλά κατεβαίνει στο τέλος και περιπλανείται στους διαδρόμους.
Performer: Κλεοπάτρα Χαρίτου
Διάρκεια: 20′
Τίτλος: «Μαυράδι»

Απάντηση